Alliansen ger S-kongressen stora skälvan

Socialdemokraternas kongress-tv SVT 24 fungerade som perfekt inspirationskälla för mina rödgröna funderingar, denna Halloweenkväll när jag var inbjuden att tala hos MUF Stockholm.

En värre mardrömskväll är svår att föreställa sig än den som just pågår i hangar B, på Stockholmsmässan i Älvsjö. Tänk er själva tongångarna vid honnörsbordet. Stämningen är så klart tillkämpat på topp. Kongressens beslut har ju hittills gått Mona Sahlins väg på punkt efter punkt. Men gissa om det flinas i mjugg bland före dettingar som Pär Nuder, Göran Persson och Jan O ”djävla Texasgubben”  Karlsson.

Hon får igenom varenda fråga, menade min skenbart partilojala panelkompis i SVT-soffan Stig Malm, och fläskade med att stödet för Sahlin var ”något alldeles kolossalt”.


mime-attachment

Sossarnas egen hustomte i statsvetarskrået Ulf Bjereld har bjudit omvärlden på ytterligare en av sina förment djupsinniga analyser (läs samma länk som ovan). Enligt Bjereld framstår Mona Sahlin nu som en starkare ledare också inför valmanskåren, än hon gjorde när hon ifrågasattes internt. Få ihop det resonemanget den som kan med att förtroendesiffrorna för Sahlin pekar i riktning mot Tjottahejti i snart sagt varenda opinionsmätning det senaste året.

Men som sagt, i kväll hyllas Mona Sahlin av S-kongressen som en stark partiledare. Ja, hon fick stöd även i dagens lördagsintervju i Ekot. Utan att säga för mycket fick Miljöpartiets Maria Wetterstrand snyggt fram att Göran Persson var en drygare typ att samarbeta med. Det är precis vad Sahlin behöver höra för att kunna bygga upp imagen som möjlig regeringsbildare. (Den skräckinjagande kvinnan till höger är Mona Sahlin, i form av en ansiktsmask som jag fick i kväll av de glada Muffarna och här låter mig fotograferas med på balkongen).


Vad som dock bör ha skrämt upp en och annan sosseväljare var Wetterstrands hot i Ekot om att en S, V och MP-regering – apropå fredagens öppning för fler kärnkraftsreaktorer – kommer att återinföra förbudet mot att bygga ut kärnkraften. För egen del skulle jag inte tro att S, V och LO självklart håller med MP och Wetterstrand om den saken. Riksdagen tog senast i juni ett beslut som innebär att nya klimatsmarta energikällor måste till för att de miljöpolitiska målen ska nås. Och dit hör i första hand inte mer vågkraft och vindsnurror utan… säker kärnkraft.

För att summera den här rödgröna mardrömskvällen: Det nya arbetarpartiet Moderaterna har satt sådan skräck i Socialdemokraterna att Ingvar Carlsson tidigare i dag på kongressen uppenbarligen tyckte att det var nödvändigt att länge och väl tala om för ombuden och sig själv att den moderata statsministern Fredrik Reinfeldt aldrig kommer att bli vår tids Tage Erlander.

Den forne statsministern retar sig så till den grad på att Reinfeldt över huvud taget har tagit Tage Erlanders namn i sin mun att Carlsson i dag lovade att ställa upp och valkampanja för Socialdemokraterna för 25:e gången.

Av det löftet kan jag inte göra annat än att dra slutsatsen att är det något som den rödgröna koalitionen är livrädd för så är det just Alliansens jobbpolitik. Så låt oss håll fast vid den!