Känns ovant, men i dag berömmer jag Ask

Det känns ovant, men stunden har kommit då jag måste berömma justitieminister Beatrice Ask. För hennes uppdrag till Rikspolisstyrelsen att öka pressen på svensk polis. Och snabbt ska det gå. En delredovisning ska landa på Asks skrivbord senast den 1 april 2010. Heja!

Förvisso hade det varit ännu bättre om regeringen hade styrt upp polisorganisationens inre liv och skalat av onödiga lager polischefer redan innan man beslutade att pumpa in nya miljarder i polisens haltande verksamhet.

Hur många fler synliga och tillgängliga poliser till hjälp för brottsdrabbade människor kan man inte anställa för skattepengarna man sparar in på färre chefslöner? Bara en sådan sak.

En annan viktig sak, som jag har tjatat om förut, är att polisens yttre organisation – med 21 myndigheter som pinsamt ofta ligger i fejd med varandra – måste anpassas efter dagens och inte minst framtidens behov.

I höstens budgetproposition flaggar regeringen för att man tänker ta tag i den surdegen. Men vänta inte för länge! Oppositionen har redan hotat med att sätta tänderna i polisens organisation.