Schyman i allmänhetens tjänst

Genom åren har jag luftat mer eller mindre välgrundade åsikter om hur SR och SVT lever upp till företagens publicserviceuppdrag. Men priset tar nog ändå Gudrun Schyman.

P1:s Medierna i lördags gick Schyman till attack mot SVT för att man låter barnmorskan Louise Hallin sitta i morgonsoffan och uttala sig som barnexpert. Samma Hallin som figurerar i SVT:s Ett fall för Louise.

Som leg barnmorska och leg psykoterapeut driver Hallin tesen att barn inte mår väl av att under första levnadshalvåret skiljas längre stunder från modern. Hallin påstår sonika att barn helst inte bör placeras på dagis före två års ålder. Därmed säger hon inte, vilket en del väljer att tolka in, att det nödvändigtvis är mammorrrrrrrr som ska avstå från att jobba under de två första åren. Tvärtom, för barnet går det lika bra med pappa hemma, men efter det första halvåret.

Mindre provocerad var Schyman i fredags när hon på uppdrag av SR:s Lantz i P4 sändes ut till Stockholmstidningars sportredaktioner för att göra radio i allmänhetens tjänst. På temat: Feminismen kommer till sporten.

Hela det här programinslaget i allmänhetens tjänst gick alltså ut på att Feministiskt initiativs talesperson skulle gissla tidningarna för deras sportsidors bildunderskott på kvinnor. På licensbetalarnas bekostnad.

Kulturjournalisten MarieLouise Samuelsson skriver i dag träffsäkert om SR:s hjärnsläpp att anlita en politiker, i detta fall som feministreporter. Läs om eländet i DN:s kulturbilaga (Tyvärr hittar jag ingen länk till Samuelssons utmärkta text).