Lambertz var också aningen omdömeslös

Orädd, debattlysten och medieglad har varit hans signum som JK. Men i dag skriver Justitiekansler Göran Lambertz sitt testamente.

Genom en andra rapport om rättssäkerhetsbrister i våra domstolar knyter Lambertz ihop sin JK-gärning i rättssäkerhetens tjänst. Han har retat gallfeber på polisfacket och domarkåren genom slängiga men icke desto mindre korrekta påpekanden om ljugande poliser och domares bristfälliga kunskaper i bevisvärderingens högre skola. För att inte tala om JK:s ruggiga avslöjanden om människor som har blivit felaktigt dömda.

Som JK har Göran Lambertz också varit uppfriskande vass och tydlig i kritiken mot regeringens FRA-lagstiftning. Bland annat har han – i likhet med ordföranden i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden Anders Eriksson, som i går fick sparken av regeringen – dömt ut regeringens hemmasnickrade lösning att låta en så kallad domstolsliknande nämnd besluta om signalspaningstillstånd. Beslut som inte ska få överklagas, fattade av en domare som regeringen har valt ut. Hur oberoende och rättssäkert låter det?

På Lambertz minuskonto står bland annat hans affär med Trond Sefastsson. Som JK engagerade Lambertz sig i den livstidsdömde Veija Borgs fall. Borg lyckades övertyga Lambertz om att han var oskyldigt dömd. Högsta domstolen avslog Borgs resningsansökan. En ansökan som Lambertz hade författat efter att ha blivit uppvaktad av TV4:s hyllade reporter Sefastsson. Deras inbokade segermiddagen fick ställas in. Ändå menar JK alltjämt att han och Sefastsson hade rätt och att Riksåklagaren och HD ingenting begrep.

Nu på måndag gör Göran Lambertz sin första dag som justitieråd i Högsta domstolen. Samma dag inleds förhandlingarna i Svea hovrätt mot den i fjol mut- och bokföringsbrottsdömde Trond Sefastsson. Om tingsrättens fällande dom står sig i hovrätten skulle det inte förvåna om Sefastsson överklagar till HD. Om HD då meddelar prövningstillstånd kan det självklart inte komma på fråga att Göran Lambertz deltar i beslutet.

Men ändå, helt bekvämt känns inte det här scenariot.