Med ett FBI hade polisen redan varit samordnad

Morgonekots rapportering om trafikavspärrningar, massor av frustrerade människor som inte kommer till sina jobb och en nära nog kompakt tystnad från statsmakterna ger närmast intryck av vanmakt inför den organiserade brottsligheten. Att polisen flera timmar efter attentatet fortfarande har fullt upp med att samordnar sig förstärker väl just bara den bilden.

Det är inga förstagångsförbrytare som ligger bakom morgonens dramatiska attack mot värdedepån i Västberga, söder om Stockholm. Alltså borde det finnas goda möjligheter för polisen att i samarbete med kriminalvården och underrättelsetjänsten snabbt ringa in om inte exakt vilka personer så inom vilken kriminell krets dessa förhärdade typer kan finnas.

På grund av säkerhetsriskerna brukar penningdepåer inte vara utmärkta på kartan. En slutsats som man därför redan nu kan dra är att det handlar om ett insiderbrott. Det drabbade företagets säkerhetskontroller av personalen har i så fall klickat rejält. Låt vara att polisens fortsatta förhör och brottsutredande rimligen underlättas av ifall någon eller några av värdedepåns anställda är kumpaner med de grovt kriminella och beväpnade rånare som Stockholmspolisen jagar just nu.

Omständigheten att polisens närmast placerade helikoptrar som av en händelse var obrukbara när polisen behövde dem för att kunna ta upp jakten efter rånarna, indikerar att Rättssverige än en gång har utsatts för ett systemhotande attentat. Erinrar mig att polisen aldrig har hittat de i runda slängar 50 miljoner kronor som blev bytet vid Arlandarånet för några år sedan. Nej, jag avundas inte justitieministern den här dagen.