Ras och vithet i Sverige – turerna om kursen, del 1

På mitt skrivbord ligger en mapp med pressklipp om den numera riksbekanta kursen ”Interkultur: Ras och vithet i Sverige”, under ledning av rasismforskaren Tobias Hübinette vid Karlstads universitet. Kursen avslutades i måndags och jag kammade stolt hem VG på den avslutande inlämningsuppgiften. I mitt fall en ”miniuppsats” med rubriken Rasist och antirasist är väl ändå inte samma sak?

I en nästa bloggpost ska jag återkomma till vad jag lärde mig av kursen. Här och nu går vi tillbaka till höstens kursstart som inleddes med att vi studenter uppmanades presentera oss på studieplattformen Canvas.

Ni vet, några rader om bakgrund, vad man förväntade sig av kursen och liknande. Förutom mina forna bravader framhöll jag att jag för några år sedan hörde en intervju med Hübinette i Kvartal och blev nyfiken på hans resonemang om rasbegreppet och nu såg en chans till fördjupning.

På den första föreläsningen (kursen var digital) redogjorde TH för kursens upplägg, schemat, litteraturen mm och ska just avsluta lektionen när han märkbart upprörd konstaterar att någon mot gällande regler har spelat in oss. Som det tekniska ufo jag är blir jag kallsvettig. Är det jag som har fumlat med inställningarna och råkat filma TH:s dragning och alla kursares nunor i de virtuella rutorna?! Nej, tack och lov – det är inte jag som har klumpat mig.

Hübinettes kurs får problem. En student – Christian Peterson – med ett förflutet i Nordiska motståndsrörelsen har ett speciellt syfte med sitt deltagande och det är att dokumentera vad som sker för att på sina högerextrema plattformar kunna göra ”content” och förlöjliga kursen och oss som går den. Hübinette blir sjukskriven. På omvägar informeras jag om att CP har gjort sig rolig över mitt utseende, kallat mig ”Batikhäxa”. Ville jag kommentera? Nej, varför bjuda på den uppmärksamheten?

Jag nås av uppgifter om att hälften av mina kursare har valt att hoppa av pga obehag. Mejlledes hör Studenthälsan av sig: ”Vi skriver till dig som är/har varit student på kursen … Kursen har varit i blickfånget med mycket skriverier i media … Vi vill … upplysa dig som student om det stöd universitetet kan erbjuda om du känner oro eller obehag av detta.” Meddelandet följs av kontaktuppgifter till bl a universitetets kurator ifall behov finns av stödsamtal. 

För egen del upplever jag mig varken kränkt eller trakasserad men förstår ju av utskicket att man från universitetet sida var medveten om att TH:s studenter hade tagit illa vid sig av CP:s medverkan i kursen. Ja, så illa att hälften valde att hoppa av och att den kursansvarige blev sjukskriven. 

Vi studenter som stannade kvar och fullföljde kursen fick finna oss i att den gjordes om till en renodlad läskurs med ett antal korrigeringar och nya instruktioner till följd av att kursledningen byttes ut. 

Så till upplösningen. En av mina kursare och ”en studentförening” anmälde CP till Karlstads universitets disciplinnämnd för trakasserier och störande av undervisningen. På ren svenska: CP skrämde bort läraren och studenter från kursen. Nämnden beslutade dock att lämna ärendet utan åtgärd med motiveringen: ”… det får anses klarlagt att den anmälde studenten har utsatt både studenter och kursledaren för trakasserier genom kränkningar i form av bland annat hån och tillmälen på nätet och i sociala medier. Men skäl att stänga av studenten enligt bestämmelser i högskoleförordningen saknas.” Och vidare att ”… den anmälde studentens inlägg och kommentarer på nätet och i sociala medier, mot i synnerhet kursledaren, kan visserligen framstå som kränkande och omdömeslösa, men att de inte är av sådan dignitet att de motiverar disciplinära åtgärder. Inte heller att den anmälde studenten gett sken av att filma en föreläsning är tillräckligt för disciplinpåföljd.”

Juristen i mig häpnar över disciplinnämndens motivering att högskoleförordningen inte gav stöd för avstängning av CP. För det står uttryckligen i förordningen (10 kap 1 § 1 st 2 p) att disciplinära åtgärder får vidtas mot elev som stör (min kurs.) undervisningen. Och vad kan vara mer störande för undervisningen än ett agerande som orsakar kursledarens sjukskrivning?

Utbildningsminister Mats Persson var snabbt ute och lovade skärpt lagstiftning: 

– Universitet och lärosäten behöver större befogenheter att avskilja studenter från högskoleutbildning när det är uppenbart att studenter har ett beteende som är olämpligt för fortsatta studier (DN 12/9).

Själv nöjer jag mig med att konstatera att Disciplinnämnden vid Karlstads universitet behöver plugga på nuvarande högskoleförordning och sluta dela ut frikort till CP och hans gelikar. Uppenbara störningsfall ryms inom lagen.

  1 comment for “Ras och vithet i Sverige – turerna om kursen, del 1

 1. Hej,
  Med reservation att, det lilla jag vet om dessa herrar, är det jag läst på internet.
  Att Tobias Hubinette är så ömhudad att han ej tål mothugg på kursen synes mig märkligt då han har en rejäl meritlista med både hat, hot och misshandel. https://sv.metapedia.org/wiki/Tobias_H%C3%BCbinette
  Christian Peterson finns tydligen på det yttersta högerkanten av den politiska skalan så det var väl nästan predestinerat att de två skulle ryka ihop. CP vet jag ej om han har något brottsligt förflutet, att han blivit utsatt för attentat är känt.
  Jag väntar nyfiket på din nästa bloggpost.
  mvh
  Börje

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.