Nytorgsmannen vs Kulturprofilen

Svea hovrätt fastställde tingsrättsdomen mot den så kallade Nytorgsmannen. Straffet på fem års fängelse står fast för de sju våldtäkterna och ett batteri andra sexövergrepp mot åtskilliga kvinnor som mannen förgripit sig på när de antingen varit medvetslösa eller sovit. Övergrepp som mannen filmat och dokumenterat med sin mobil. Är fem års fängelse och dryga miljonen kronor i skadestånd ett rimligt straff för den här besten? Och hur står sig en jämförelse med andra fängelsedomar för sexualbrott?

Låt mig påminna om fallet Jean-Claude Arnault där domstolarnas straffvärdering inte ger mig någon ro. Någon minns kanske att Arnault – den så kallade Kulturprofilen – dömdes till två och ett halvt års fängelse för två våldtäkter mot en och samma kvinna. Den mest allvarliga gällde en händelse där kvinnan frivilligt följde med honom hem, själv tog initiativ till samlag som under 30-60 sekunder utvecklades till ofrivilligt oralsex osv. För detta menade domstolarna att Arnault förtjänade ett flerårigt fängelsestraff. Varför ansåg man det? Mina funderingar och kommentarer till straffet kan läsas här, här, här och här.

I Aktuellt häromkvällen menade Sveriges kanske skickligaste brottmålsadvokat Johan Eriksson att Högsta domstolen gör klokt i att ta upp fallet med Nytorgsmannen för att klargöra hur domstolar i framtiden ska bedöma straffvärdet i sexualmål när det gäller den typen av serievåldtäktsmän:

– Man skulle kunna ge domstolarna en lite tydligare vägledning och dessutom förklara på ett sätt som allmänheten begriper.

Arnaultfallet var inget bevismål, alla väsentliga fakta låg på bordet. Vad saken gällde var straffvärdet av Arnaults gärningar. Hovrätten dömde som sagt till två och ett halvt års fängelse men berörde knappast alls frågan om brottens straffvärde. Och Högsta domstolen beviljade inte prövningstillstånd.

Så desto större anledning nu för HD att, som Johan Eriksson rekommenderar, ta upp fallet med Nytorgsmannen för att avgöra om fem års fängelse för en serievåldtäktsman står i rimlig proportion till de straff som domstolarna dömt ut för avsevärt lindrigare fall.

Vad jag tycker, har ni begripit. Arnault dömdes för strängt och Nytorgsmannen för lindrigt. Det vore önskvärt för den framtida rättstillämpningen att HD sätter ner foten och förklarar vad som gäller.

UPPDATERING
Riksåklagaren har den 13 mars överklagat hovrättsdomen mot Nytorgsmannen och yrkat att fler av gärningarna ska bedömas som våldtäkt. Högsta domstolen har i skrivande stund (17/3) inte meddelat om man beviljar RÅ prövningstillstånd.

UPPDATERING 2
Högsta domstolen meddelade i april att den inte beviljar RÅ prövningstillstånd.

  2 comments for “Nytorgsmannen vs Kulturprofilen

  1. Det är bra att du uppmärksammar diskussionen om sexualbrott tycker jag. Det är svårt att föra en saklig diskussion och allt som oftast skriks det efter hårdare straff. Nu vill regeringen höja straffen ännu mer samtidigt som begreppet våldtäkt vidgats och de omfattande bevisproblemen finns kvar. Ingen verkar veta var gränsen för samtycke går men väldigt få verkar bekymras över det. Rättssäkerhetsfrågor är helt enkelt inte inne just nu.

    • Hej, och tack för din återkoppling om rättssäkerhetsfrågor vs sexualbrottslagstiftningen. Onekligen ett laddat ämne. Måtte Högsta domstolen ta sig an uppgiften att klargöra var gränser ska gå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.