Oppositionens wheelande och dealande en triumf för S

Som längst ett par dygn till leder Stefan Löfven landets regeringen vars hela existens har vilat på att C och L fått igenom ett antal borgerliga reformer i utbyte mot att Löfven har fått vara statsminister. En avancerad akrobatik som ändå har tolererats av regeringens stödparti i riksdagen, dvs V. Men så inte längre. På grund av ett utredningsförslag sparkade V-ledaren Nooshi Dadgostar bakut, blåste till strid och skramlade med misstroendevapnet. Ett i sig tomt hot men som fick SD att i ilfart rycka ut. Falluckan öppnades och Löfven föll med ett brak. Det fanns nog inte i Dadgostars föreställningsvärld att hon på några dagar skulle störta en socialdemokratisk statsminister. Men så blev det. Gårdagens besked från Annie Lööf om att släppa utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion (punkt 44 i januariavtalet) välkomnades förstås av V. Men Liberalerna är fortsatt avvisande och därmed saknar Löfven tillräckligt stöd för att få igenom nästa statsbudget. Om Löfven inte utlöser extraval talar därför det mesta för att Ulf Kristersson i stället får chansen att bilda regering, och det tänker Löfven så klart inte riskera.

I den ena ringhörnan finns vänster- och högermänniskor som menar att demokratin har vitaliserats genom misstroendeomröstningen i kammaren. Att väljarna i ett extraval får använda sin rösträtt är inget hot mot demokratin utan tvärtom, resonerar det lägret. En intressant seminariediskussion, absolut. Kruxet är bara att halva valmanskåren säger att den inte vill ha något val i höst. Så i den andra ringhörnan, där jag alltså placerar mig, är entusiasmen låg för den typen av statsrättsligt/teoritungt resonemang. För här och nu pågår ett politiskt ansvarslöst spel som skadar vårt parlamentariska system eftersom resultatet av spektaklet skulle bli ett extraval som varken folket eller partierna vill ha, SD möjligen undantaget. Alla begriper att S, MP, C och L inte vill ha det. Inte heller V vill egentligen ha det. Och någon som tror att M på allvar tycker att det är en god idé att tömma betydande delar av partikassan ett år före ordinarie riksdagsval? Nej. Eller att KD som balanserar runt fyra procent längtar efter att prövas i val redan i höst? Knappast.

Så ja, jag håller tummarna för att Stefan Löfven lyckas sy ihop ett regeringsunderlag att presentera för talmannen senast tisdag i nästa vecka. Inte för att jag älskar vare sig S eller C – utan därför att jag tror väljarmajoriteten om att tänka lika klokt som jag (utvecklat här), nämligen att vi förväntar oss att regeringen och oppositionspartierna slutar käbbla för käbblets skull och att partierna även post Corona vågar tala med varandra och inte bara till. Kort sagt att partierna gräver ner stridsyxorna och försöker komma överens om lösningarna på Sveriges stora samhällsproblem. Visst, häromsistens visade en mätning att jag felbedömt väljarna som inte alls verkade ha något emot att konfliktnivån svensk politik skruvades upp. Men därefter har statsministern avsatts och detta av vad som närmast ser ut som en olyckshändelse. Hemska tanke, men tänk om Löfven rent av kände en viss segervittring i avsättningsögonblicket. För oppositionens politiska bottennapp kommer att gynna S framöver. Nu står nyval för dörren och jag tvivlar som sagt på att väljarna kommer belöna oppositionspartierna för den extra möjligheten de har fått att gå och rösta ett år före ordinarie val.

  4 comments for “Oppositionens wheelande och dealande en triumf för S

  1. Förtydligande: Jag tror Noshii & rådgivare tänkte igenom allt och var beredda på allt. Och förstår absolut att de inte vill vara dörrmatta mer. Även om det råkar bli, nog tillfälligt enligt dem (förhoppningsvis mer långsiktigt, enligt mig) råkar bli en högerregering ett år pga extra val eller talmansrundor där någon vilde röstar ’fel’. Jag tror att V tycker det är värt detta.

    Jag tror också att S & co inte riktigt fattar hur man tagit V för givet.

  2. Nja, håller inte alls med om att #nooshiit inte räknat med vad som skulle hända. Att SD skulle rycka in med sina tillräckliga mandat var ju självklart, även de kan hålla vad de lovar, försöka fälla rödgröna regeringen som i Stefan Löfven. Det har de sagt hela tiden och M + Kd såg sin chans de med. Jag menar, såg du Noshii protestera om att den däringa högern inte borde lägga sig i? Det gjorde inte jag 🙂

    Jag skulle aldrig rösta V, men fasen … kan inte låta bli att beundra Noshii för hennes manöver, dra brallorna av Annie Lööf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.