Datainspektionen behöver inte göra sig till åtlöje

– De anställda har inte vetat att de är övervakade. Det är skälet till att vi anser att filmningen är kränkande, säger Datainspektionens jurist Salomeh Fanaei till SvD.

Boven är i detta fall SJ, som på grund av stort svinn av vin, öl, sprit, mat och godis på tågens bistro- och förstaklassvagnar har monterat mobila videokameror för att få klarhet i vad som händer med varorna. Det ledde till att SJ kunde polisanmäla två anställda för stöld, och efter det gick svinnet ner kraftigt. Men enligt Datainspektionen var SJ:s agerande oförsvarligt. Man borde ha ”informerat personalen om att filmningen i vagnarna skulle ske”. Minsta barn begriper ju att i så fall hade stölderna fortsatt att utgöra ett mysterium!

Lika bekymrad, för att uttrycka det milt, blir jag av Datainspektionens fyrkantiga inställning till Lifegene-projektet. Här har tusentals personer velat bidra till den medicinska forskningen och därför gått med på att deras hälsouppgifter används för framtida forskning inom ramen för projektet. Men också här slår Datainspektionen bakut med motiveringen att det inte går att ge samtycke till en ”framtida forskning” vars relevans myndigheten inte i förväg har möjlighet att bedöma.

Snacka om kränkning av alla de idealister som frivilligt ställt sina hälsouppgifter till forskningens förfogande!

Det är möjligt att Datainspektionen bara anser sig lojalt följa den lagstiftning som gäller, det vill säga personuppgiftslagen. Men lagen ger ett ganska stort utrymme för förnuftiga bedömningar i enskilda fall. Det utrymmet tycks Datainspektionen inte alls vara intresserat av att begagna.

Som lagstiftare inser jag att jag måste tassa i min kritik, men det hjälps inte. Mitt råd till Datainspektionen kan inte bli annat än att myndigheten bättre borde inse vad dess viktigaste uppgift är. Det är inte att ängsligt dra i bromsen vid minsta antydan om att integritetsskyddet kan vara i fara, utan att klokt och vidsynt väga integritetshänsyn mot andra angelägna syften. Som till exempel intresset av att brott klaras upp eller att livsräddande forskning möjliggörs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.