Från drogmissbruk till skattetillägg och nu är det dags att gå lägga sig

Den suddiga gredelinfärgade hjärnan längst till höger är skadad av heroin. Med den upplysningen kan man också inleda en morgon som ledamot av Sveriges riksdag. Jag höll nästan på att springa in i magen på Björn Fries när vi möttes klockan 07.10 i morse utanför ledamotshuset på Mynttorget 2. Ja, samme Fries som i dag har dementerat sin hädanfärd, sedan någon har förkunnat hans bortgång på hans egen Facebooksida.

Lika punktligt som plikttroget infann jag mig alltså i riksdagens matsal strax före åtta för att delta i Fries seminarium om den framtida missbruksvården.

Det är då hjärnorna kommer in i bilden via professor Fred Nyberg som har forskat om varför vissa drabbas av ett mer svårartat sug efter droger än oss andra. Drabbad tänker jag som mot min vilja, särskilt efter debuten som diabetiker i 20-årsåldern, ändå fortsatte att röka över 20 Gula Blend om dagen i över ett decennium.

Ja, ända fram till den 1 juli 1997,  samma dag som britterna överlämnade Hong Kong till Kina (nej, jag tror inte det finns något samband!). Från den dagen trappade jag ned nikotindosen genom att idissla nikotintuggummi av starkaste sort i sju (7!) år. Sedan ungefär lika många år är jag numera inte bara nikotinfri, allt oftare glömmer jag även bort att tugga Wrigleys Extra med honungssmak.

Så nej, mitt fokus i missbruksdebatten ligger inte ensidigt i att bura in missbrukarna. De stackars satar som genom ärftlig belastning och/eller egen förskyllan dras ner i drogmissbruk – de personerna behöver effektiv vård. Precis på samma sätt som alkoholister, spelberoende och matmissbrukare gör det. Överläkare Orsolya Hoffmann beskrev detta mycket bra i morse.

Hoffmann är absolut ingen vän av att – som i Danmark – behandla heroinmissbrukare med heroin. Den metoden ser hon, precis som flertalet av oss andra, som ett nederlag. Däremot visar Hoffmanns arbete med missbrukare inom kriminalvården att läkemedel som subutex med eller utan terapi kan göra skillnad mellan liv och död.

När jag strax efter halvtio lämnar riksdagsmatsalen är jag övertygad om att ska vi – och det ska vi – omvända och bota missbrukare, då måste vi också öppna oss för att ”lyssna in” diagnosen till deras beroende.

Vid lunchtid handlade det om helt andra saker. Närmare bestämt om Skatter & Rättssäkerhet, i regi av institutet med samma namn. Ämnet för dagen var skönbeskattning (”skönisar” som jag just har lärt mig att det också kallas) av arbetsgivaravgifter.  En förutsättning för att Skatteverket ska kunna göra dessa skönisar av krogägare och frisörer är kravet på personalliggare som infördes 2007.

Själv erinrar mig senaste besöket hos frissan. Simon, frissans bror, berättade om hur Skatteverket en dag hade infunnit sig på salongen vid lunchrusklippandet och begärt att få kontrollera personalliggaren, vilket man givetvis fick. Inga anmärkningar konstaterades men kunde Simon skriva ut ett kvitto. Det gjorde Simon samtidigt som permanentsvätskan borde ha sköljts ur för länge sedan på damen i värmehuvan.

På kvittot stod inte ett jota om att salongen hade postadress Stockholm. Nä, suckar Simon. Men i dag framgår det även av kvittot att Simon och Sara på Sankt Paulsgatan 24, Södermalm, ligger i Stockholm.

Mer humoristisk är Talmannens felsägning i kammaren i eftermiddags. Vi knapptryckare behövde inte trycka knapp alls om säkerställande av sjö- och flygräddning eller effektiviteten i lärosätenas användning av resurser. Betydligt fler voteringar blev det med anledning av Utrikesutskottets betänkande om Norden.

Gud må förlåta mig men efter att i veckor ha blivit svårt mailbombad av Arktis vänner kunde jag inte låta bli att skratta när Talmannen vid eftermiddagens votering i kammaren läste aktiesamarbete i stället för arktissamarbete. Men han rättade sig i sista stund och röstresultatet blev 168 ja mot 94 nej. Skulle inte tro att den freudianska felsägningen fördes till protokollet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.