Ödesskrämsel? – Sahlins bidrag till nästa SAOL

Mona Sahlin kom lindrigt undan när startskottet gick för SVT:s partiledarutfrågningar. Morgonsoffans hurtige programledare Alexander Norén påminde alltför mycket om Nicke Lilltroll för att utfrågningen skulle kännas riktigt seriös.

Mängden av disparata telefonröster som Sahlin skulle bemöta på nolltid och utan nämnvärd uppföljning bidrog inte heller till att fördjupa kunskapen om hur de rödgröna tänker regera landet.

Men visst, Sahlins inledda samarbete med Vänstern (om än motvilligt) och Miljöpartiet är hennes största politiska insats hittills som socialdemokratisk galjonsfigur. Väntat var hennes besked att jobben och välfärden är valets två viktigaste frågor (miljön ska tydligen MP självt få ta hand om).

Lika förutsebart var Sahlins recept för hur man säkra jobben: Mer pengar NU till skolan, vården och omsorgen. Så det är i den offentliga sektorn som  jobben ska komma, undrade Norén i sin enda riktigt vassa replik.

– Nej, du sa ”ett exempel”, invände Sahlin.

Fel! Programledaren bad faktiskt Sahlin att nämna hennes konkret viktigaste åtgärder för att säkra jobben.

Och nej, Sahlin ser inget behov av att höja pensionsåldern för att säkra kvaliteten i framtidens välfärd i takt med att fler blir äldre och vårdbehövande. På känt strutsmaner raljerade Sahlin om att allt inte blir sämre bara för att vi blir äldre, varpå hon lämnade ett bidrag till nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista: Ödesskrämsel.

Sahlins lösning på välfärdsekvationen är bättre arbetsmiljö. Ja, så att människor orkar jobba mer under sin livstid för att på så vis bidra under längre tid till finansieringen av  välfärden. Att Sverige redan toppar rankingslistorna över världens friskaste folk och bästa arbetsmiljö, hör uppenbart inte hit.

Välj mellan kärnkraft eller växthuseffekt, uppmanar Nicke Lilltroll. Knepig fråga, svarar Sahlin och radar upp mer sol, vatten och vind. Så håller det på, tills tombolan står på soffbordet.

Första frågan är nerplitad av författaren Göran Hägg. Han undrar om fastighetsskatten kommer tillbaka om de rödgröna vinner valet. Hur de rödgrönas höjning av fastighetsskatten slår mot villaägarna i Stockholm redovisas i DN.

Beskedet till min forne soffkompis blir alltså: Ja, Hägg, i likhet med många andra fastighetsägare i Stockholmsområdet med normalstora villor kommer du att få lägga mer att av dina slantar i fastighetsskatt om de rödgröna vinner valet. Och detta är ingen”ödesskrämsel”. Så Göran, du gör klokt i att rösta borgerligt igen!

En rapsodisk sammanfattning av morgonens övriga frågor och svar låter ungefär så här:

En Mona Sahlin som uppenbart aldrig tänkt på frågan ger Ruben rätt i att rörliga bilden bör bli ett ämne på skolschemat. Ipredlagen har inte fungerat utan bara skrämt folk för övervakningssamhället. S vill riva upp Stockholmsskatten – det vill säga att de som säljer bostad och köper större ska få skjuta upp beskattningen på vinsten.

Harriets oroliga fråga om vad som händer med hennes deltidsjobb ifall hennes jobbarkompisar får laglig rätt att jobba heltid, verkade Sahlin inte alls förstå. Vips klipptes Harriet bort.

En Janne i Karlstad undrade om långtidssjukskrivna får fortsätta att vara det om de rödgröna vinner valet. Ja, svarade Sahlin. Och även om Sverigedemokraterna väljs in i riksdagen i höst, så kommer Sahlin inte att samarbeta med SD. (Men antag att SD i en viss lagstiftningsfråga skulle trycka på samma knapp som S gör – vad händer då?)

En kvinna varnar för att en i lag påtvingad tredelning av föräldrarförsäkringen (S och MP:s linje) i hennes familj skulle innebära att en tredjedel av ledigheten inte kan tas ut av någon förälder eftersom mannen/pappan är företagare med följden att barnet hamnar på dagis i förtid. Den konsekvensen babblar Sahlin bort som om hon inte hört frågan. En tredelning av föräldraledigheten leder till ökad jämställdhet och högre löner för kvinnor. Basta!

Så något om Sveriges soldater i Afghanistan. Här gäller, enligt Sahlin, att så länge som Sverige gör en insats och så länge som soldaterna behövs, ska de vara kvar. Komplikationen att vänsterkongressen i helgen beslutade att truppen ska tas bort omgående, låtsades Sahlin inte heller om.

Till sist och apropå Sahlins feberyrande i söndagens Agenda om att det finns 7 miljoner löntagare. Som redan har påpekats från flera håll var det påståendet fel. Däremot uppgår antalet röstberättigade i höstens val till 7 miljoner, vilket är bra att ha koll på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.