Tonåringarna offras på alkoholskattens altare

Spritångorna efter helgens alla ungdomsfyllor har knappt hunnit skingras. Spyorna har inte hunnit torkas upp.

Hög alkoholskatt har sitt pris, och de som får betala är inte minst tonåringarna som har firat våren genom att hinka i sig livsfarliga mängder lättåtkomlig illegal sprit, vin och öl.

Jovisst var det tal i egen sak när Sveriges Bryggeriers vd Cecilia Gierta på Valborgsmässoafton i SvD argumenterade för sänkt alkoholskatt.  Med det kan inte hjälpas, för Gierta har rätt. Lägre alkoholskatter gör det mindre lönsamt att åka utomlands och storhandla för att sedan sälja här hemma till bland annat minderåriga. Och motsatsen: Hög skatt på öl, vin och sprit är bingo för kriminella nätverk i deras ständiga jakt efter nya sätt att finansiera ännu grövre brottslighet.

Men den grova organiserade brottsligheten menar Polisfacket att Sverige kan komma åt genom att låta polisen köpa svartspriten. Det var, som jag konstaterade då, ett ovanligt bisarrt förslag även för att komma från det hållet.

En metod, jag säger inte att jag gillar den, men en metod för att, jag citerar Sveriges Bryggeriers vd, ”minska incitamentet att åka utomlands och storhandla (vin, sprit och öl) för att sedan sälja här hemma”, är oppositionens lanserade bensinskattehöjningsmiljarder.

Nej, jag har inte hört de rödgröna under dagen försöka sälja in förslaget med den vinklingen. Och det förvånar mig att Thomas Östros & Co har missat den solklara kopplingen. Särskilt som de går till val på höjda punktskatter på alkohol och tobak med totalt två miljarder kronor från den 1 januari 2011.

Vad man vinner på det?

Det är svårt att se, mer än att det blir ännu mer lukrativt för skattesmitare och andra att kränga billigare alkohol till ungdomar än vad de har råd att köpa på Systembolaget. Där krävs det ju dessutom legg!

Så äts oppositionens alkoholskattehöjning upp av minskad försäljning på Systembolaget. Allt medan ungdomar super sig fördärvade och den grova organiserade brottsligheten tränger djupare in i den svenska samhällskroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.