Varför ratar sossarna rut men inte maxtaxan?

I Stockholm attraherar Moderaterna 40 procent av väljarna, medan mindre än var fjärde huvudstadsinnevånare (23 procent) skulle rösta på Mona Sahlins parti om det vore i val i dag. I de forna sosse-fästet Malmö får Moderaterna stöd av 37 procent medan väljarstödet för Socialdemokraterna landar på 28. I Göteborg är gapet mindre men ändå: Moderaternas 29 procent är mer Socialdemokraternas 25.

Socialdemokraterna fortsätter alltså att tappa mark i storstäderna. DN.se var först med att basunera ut resultat av de ”hemliga” opinionsmätningar från Sifo som har läckt ut i dag. Gissningsvis från ett partikansli som inte huserar på Sveavägen.

Drygt 4 000 personer har under perioden 11 januari- 11 februari tillfrågats om sina väljarsympatier. Och ja, regeringsalliansen leder stort i Stockholmsområdet; med 56 procent mot 40 procent för S, V och MP.

Något som säkert har fördjupat problemrynkorna och pannvecken hos partistrategerna på Sveavägen är att väljarsympatierna har inhämtats innan RUT-debatten kickades igång. Eller tror någon att det före detta statsbärande partiet skulle ha legat bättre till hos de viktiga Stockholmsväljarna om Mona Sahlins löfte – läs hot – att avskaffa Alliansens skattelättnad för hushållstjänster hade varit känt när Sifo ringde runt i valmanskåren? Nej.

Lika kontraproduktivt för svensk socialdemokrati i allmänhet som för partiets stockholmsprofil i synnerhet är gårdagens kriminologiska utspel på Brännpunkt. Professor Jerzy ”Ungdomsvåldet har inte ökat” Sarnecki och Stockholmssossarnas rådgivare, Karlskronabon Björn Fries, argumenterar i sann flumliberal 68-anda och landar i att Brottsförebyggande rådet har rätt. Det vill säga att strängare straff – eller straff över huvud taget? – inte leder till färre brott.

Som om det argumentet, bortsett från att det inte är sant, skulle vara det enda giltiga skälet för att bestraffa brottslingar. Men inte mig emot, Socialdemokraterna får mer än gärna köra på i Sarneckis och Fries sliriga hjulspår valrörelsen igenom.

Inte heller har jag någonting emot om Mona Sahlin fortsätter att försvara S-partitoppar som köper avdragsberättigade RUT-tjänster med hänvisning till att lagen gäller lika för alla.

Britta Svensson i Expressen skriver mycket bra om saken, och visst känner man igen sig i Svenssons beskrivning. Som barnbefriad och fysiskt frisk medelklassinkomsttagare betalar man lydig och solidariskt hög skatt år ut och år in utan att själv kräva eller plocka ut någonting tillbaka i form av dagisplats, a-kassa, skola eller sjukvård. (Inte sliter jag på vägarna heller då jag inte har kört bil på 20 år).

När jag så använder mig av möjligheten att genom RUT-avdraget få behålla lite mer av mina surt förvärvade pengar, i mitt fall runt 17 000 kronor om året, då är jag en snyltare och skurk. EN OTÄCK HÖGINKOMSTTAGARE som gynnas av den borgerliga, också den skurkaktiga, regeringen. Ja, till skillnad från socialdemokrater och andra som beter sig precis likadant.

På tal om att gynna väljare med högre inkomster. I valrörelsen 1998 överraskade Göran Persson sitt parti genom att spela ut vallöftet om maxtaxa inom barnomsorgen. De stora vinnarna på reformen som inte sjösattes förrän efter valet 2002 (fiffigt med valfläsk som kan delas ut två gånger) var medel- och höginkomsttagare i Stockholms mer burgna kommuner. Då som nu utgjorde de en väljargrupp som sossarna bara måste bryta sig in i för att  kunna klamra sig fast vid regeringsmakten, vilket man också lyckades med den gången.

Visst, det är frivilligt för kommunerna att tillämpa maxtaxa men sedan 2003 är alla med på vagnen. Maxtaxan berättigar till statsbidrag, dels för att kompensera intäktsbortfallet och dels för att säkra kvaliteten i verksamheten. I klartext betyder det att skattebetalarna, inklusive låginkomsttagarna som proportionellt tjänar mindre ekonomiskt på maxtaxan, är med och finansierar medel- och höginkomsttagarnas billigare barnomsorg.

Orättvis reform, Mona Sahlin? Inte?

Förresten, kan någon förklara hur fler jobb i offentlig sektor, som jämte statlig stöd till krisdrabbade industribranscher är sossarnas motdrag till RUT-avdraget, kan generera fler vita trygga jobb i den tidigare svarta hemnära tjänstebranschen? Det är något för Sahlin, Ohly & Co att fundera på, inte bara i morgon på internationella kvinnodagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.