Morgonpasset hann bli kvällspasset

Världsfreden var tryggad, det första världskriget var slut. Sverige såg en chans att förbättra välfärden genom att dramatiskt dra ner på försvarskostnaderna. Därför stod landet sällsynt illa rustat att möta ett angrepp när andra världskriget bröt ut. Ändå försäkrade statsminister Per-Albin Hansson det svenska folket att Sveriges beredskap var god.

Den forne landsfaderns vår-beredskap-är-god-prat är nog den fräckasta politiska lögnen hittills i svensk politik, men visst, den ingav trygghet och undvek att hela nationen fick panik i ett kritiskt läge. Det värsta är att lögnen om vårt starka försvar nu upprepas i ett läge då världen är en allt annat än trygg plats att leva i. Om Sverige skulle bli utsatt för ett fientligt anfall skulle vi vara helt beroende av att få hjälp utifrån. Den hjälpen menar våra försvarspolitiker att vi bergsäkert kommer att få utan att vara med i en militärallians. Nato och EU ska rädda Sverige trots att vi inte lovar att ställa upp med motsvarande hjälp i ett krisläge för våra grannar.

Önsketänkande brukar sådant kallas. Det finns bara två ärliga alternativ: Antingen ser vi till att ha ett starkt försvar själva eller så går vi med i Nato. Så enkelt är det. Och så ser den svenska försvarslögnen modell 2010 ut.

Retfullt bara att jag i morse inte kunde klämma fram detta lika tydligt när  jag hos P3:s Morgonpasset helg fick frågan om värsta politiska lögnen i svensk politisk historia.

Himla synd också att jag inte hann med att i sändning få upprepa min pausmusikutläggning för programledaren att vi 5 år efter Tsunamikatastrofen fortfarande faktiskt inte vet varför det tog så lång tid innan dåvarande statsministern Göran Persson och hans statssekreterare Lars Danielsson, insåg katastrofens omfattning och började agera för att undsätta julfirande svenskar som hade hamnat i infernot. För att inte tala om alla oroliga anhöriga som i evigheter väntade hemma på livstecken.

Sedan kan man i för sig undra varför jag var inbjuden denna lördag för att som blivande politiker avhandlade ämnet  ”lögn och förbannad dikt”. Frågar ni mig får ni leta länge efter en ärligare människa.

Men okej, döm själva!  (del 3: 4.40 in i programmet).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.