Nej, Rakel fungerar inte perfekt

Knappt har nya rättscentrum i Göteborg öppnat förrän personal inom kriminalvården protesterar mot bristande arbetsmiljö och säkerhet, rapporterar GT. Och fortsätter: I gångsystemet som frihetsberövade ska föras i till den nya domstolen saknas larm, den nya polisradion Rakel saknar täckning, övervakningskamerorna är inte uppkopplade och mobiltelefoner fungerar inte.

Rakel saknar täckning, ja. Det håller dock inte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med om. Sålunda går i dag myndigheten i tung försvarsställning mot min genomgång av Rakelsystemets brister och kostnader för skattebetalarna.

En kritik som nära nog på varje punkt bekräftas av regeringens Rakelutredare Hans Öjemark. Dennes invändning mot mitt påstående att Rakel täcker 30 procent av landets yta har dock fog för sig och behöver förtydligas. Sju år efter Rakelsystemets sjösättning täcks 93 procent av befolkningen, men bara 30 procent av landets geografiska yta (ja, eftersom Jämtland Västerbotten och Norrbotten inte är utbyggda). Men att hela Norrland saknar täckning kommer MSB att avhjälpa i år. Lika tvärsäker – mot bättre vetande? – är myndigheten på att utbyggnaden kommer att hålla både plan och budget.

Som sagt, MSB hänvisar till att 6 av 10 Rakelkunder är mycket nöjda. Jag tvivlar inte på den saken, men visst borde MSB ändå uppleva det som ett bekymmer att hela 40 procent av myndighetens kunder inte är nöjda?

Nej, det intrycket får man inte av myndighetens betygsättning på kundnöjdheten. Den senaste avstämningen – Rakeldagen den 10 februari – beskrivs på MSB:s hemsida som trång men trevlig.

Någon mer än jag som tvivlar på att kriminalvårdens personal på Rättscentrum i Göteborg stämmer in i klang- och jubelsången? Eller att polisfacket applåderar sakernas tillstånd?

Rikspolisstyrelsen säger att den ser allvarligt på problemen med Rakel. Fint. Och vad säger regeringen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.