Maria Abrahamsson

i Riksdagen

Ännu en omtumlande dag i demokratins tjänst

2010-12-15, onsdag, kl. 01:15| 4 kommentarer

Så skönt – min insats i dagens debatt om rättsväsendets budget nådde äntligen upp till den standard jag förväntar av mig själv! Jag börjar alltså tappa lite av min överdrivna respekt för riksdagens talarstol. (Obs! Man får skrolla ganska långt ner för att hitta mitt inlägg, och replikskiftet med SD).

Men högst smäller ändå riksdagens val av mig (och socialdemokraten Susanne Eberstein) till allmänhetens ombud i den nya Domarnämnden. Den sjösätts vid årsskiftet när den moderniserade grundlagen träder i kraft.

Vänner, det är ingen liten sak att jag får vara med och rekommendera regeringen vilka jurister som i framtiden bör sitta i Högsta domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen, hovrätter och kammarrätter likaväl som domstolar i första instans!

Ännu en omtumlande dag i demokratins tjänst avslutades så med julmiddag på Piperska Muren. Det blev en mycket trevlig kväll med god mat och ovanligt givande samkväm med den moderata riksdagsgruppen.

En och annan partikompis kom fram och ville diskutera intervjun i Magasinet Neo som sedan någon dag ligger i ledamöternas postfack. Även om ryggdunkningarna kanske inte haglade var reaktionerna övervägande positiva. Det lovar gott för kommande fyra år.

Jodå, statsministern var också med och berättade varför han denna kväll bar linneservett ända ner till byxlinningen. Han ville inte än en gång begå misstaget att blotta magen.

Som sagt, i kväll var stämningen på topp.

Kommentarer

4 kommentarer till “Ännu en omtumlande dag i demokratins tjänst”

 1. Tommy Jonsson
  2010-12-15, 02:04

  Sköts inte dommarutnämningarna av kvinnoföreningen Hilda?

 2. Daniel Östgren
  2010-12-15, 19:06

  Trots att jag tror att jag generar dig en aning (och du mig sist jag berömde dig) så vill jag passa på att gratulera. Dels till den förbättrade insatsen i kammaren, som nu var utmärkt. Framför allt gillade jag när SD:s Ekeroth plattades till en aning. Dels också gratulera till utnämningen till ombud i domarnämnden. Hoppas nu att du väljer kloka människor och bara kloka människor.

  Vore för övrigt intressant att veta hur det går med motionen om minskat nämndemannainflytande? Hur har den bemötts?

 3. Jessica Nordström
  2010-12-15, 21:13

  Grattis till din plats som allmänhetens ombud i Domarnämnden!

  Jag får bara hoppas att det inte också innebär obligatoriskt medlemskap i jurist/feminist-organisationen Hilda, vilket verkar praxis för samtliga kvinnliga ledamöter?

 4. Neo
  2010-12-15, 23:52

  Maria A, delar dina åsikter i mycket, har läst många av dina artiklar och sett dig i debattprogram, allt intressant. Jag hoppas du får en inflytelserik post i riksdagen. Jag läser din blogg och kommer fortsätta göra det, men personvalskampanjen är över. Kanske Jante sitter på min axel? Kanske du har den betydelse du tillskriver dig själv, kanske man idag måste framhäva sig, kanske jag bara är något antikt, slut pga utrymmesbrist.